Csülkös babos káposzta bográcsban recept

A csülkös babos káposzta bográcsban receptje hagyományos magyar étel, melyet sokan szeretnek készíteni, különösen a hideg téli napokon. Ez az étel tökéletes választás lehet egy családi összejövetelhez vagy egy baráti találkozóhoz, hiszen gazdag ízeivel és tápláló összetevőivel mindenkit lenyűgöz.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscsülök
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 25 dkg száraz bab
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • őrölt kömény ízlés szerint
  • 1 babérlevél
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

A csülköt mosd meg alaposan, majd vágd kisebb darabokra. A hagymákat és a fokhagymát pucold meg, és aprítsd fel. A bográcsot melegítsd elő, majd öntsd bele az olajat, és pirítsd meg benne a hagymát.

Ha a hagyma üvegesre pirult, add hozzá a csülköt, és pirítsd meg minden oldalról. Ezután szórd rá a pirospaprikát, majd öntsd fel vízzel úgy, hogy ellepje. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, és adj hozzá egy babérlevelet is.

Főzd a csülköt közepes lángon kb. 1 órán keresztül, amíg majdnem megpuhul. Közben moss meg alaposan a száraz babot, majd áztasd be hideg vízbe legalább 2 órára. Amikor a csülök már majdnem puha, add hozzá a leszűrt babot.

Amikor a bab már félig megfőtt, keverd hozzá a savanyú káposztát. Főzd további 30-40 percig, vagy amíg a hús és a bab teljesen megpuhul. Ízlés szerint még fűszerezheted sóval, borssal, vagy köménnyel.

Az elkészült csülkös babos káposzta tálalásakor kend meg tejföllel, és friss kenyérrel tálald. Jó étvágyat!

lalási javaslatok:

A csülkös babos káposzta bográcsban kiválóan párosítható friss, ropogós zöldségekkel, például retekkel és uborkával. Ezek a friss zöldségek frissességet és ropogós textúrát adnak az étel mellé.

Emellett egy tálka friss savanyúság, például ecetes uborka vagy savanyú káposzta is remek kiegészítője lehet az ételnek. Az ecetesség és a savanyúság frissességet és pikáns ízeket hozzáadnak az egyébként tápláló és ízletes fogáshoz.

Zöldségek Savanyúság
Ropogós retek és uborka szeletek Ecetes uborka és savanyú káposzta
Piros paprika csíkok Marokkói savanyúság
Karikára vágott paradicsomok Vegyes savanyúság

Ezek a friss és savanykás ízek kiválóan kiegészítik a csülkös babos káposzta gazdag és fűszeres ízvilágát, így egy teljes és kiegyensúlyozott étkezést biztosítva.

Gyakran Ismételt Kérdések:

1. Hogyan tárolható a maradék csülkös babos káposzta?

A maradék csülkös babos káposzta hűtőszekrényben tárolható légmentesen lezárt edényben. Ajánlott minél hamarabb felhasználni, de akár 2-3 napig eltartható.

2. Hogyan lehet újra felmelegíteni a csülkös babos káposztát?

A káposzta újramelegítéséhez egyszerűen tegyük vissza egy lábasba vagy serpenyőbe, és melegítsük fel alacsony hőfokon. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet a szárazság elkerülése érdekében.

Szerző képe

Carl

Szólj hozzá!