A csülkös babos káposzta bográcsban receptje hagyományos magyar étel, melyet sokan szeretnek készíteni, különösen a hideg téli napokon. Ez az étel tökéletes választás lehet egy családi összejövetelhez vagy egy baráti találkozóhoz, hiszen gazdag ízeivel és tápláló összetevőivel mindenkit lenyűgöz.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscsülök
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg száraz bab
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- őrölt kömény ízlés szerint
- 1 babérlevél
- 2 dl tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A csülköt mosd meg alaposan, majd vágd kisebb darabokra. A hagymákat és a fokhagymát pucold meg, és aprítsd fel. A bográcsot melegítsd elő, majd öntsd bele az olajat, és pirítsd meg benne a hagymát.
Ha a hagyma üvegesre pirult, add hozzá a csülköt, és pirítsd meg minden oldalról. Ezután szórd rá a pirospaprikát, majd öntsd fel vízzel úgy, hogy ellepje. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, és adj hozzá egy babérlevelet is.
Főzd a csülköt közepes lángon kb. 1 órán keresztül, amíg majdnem megpuhul. Közben moss meg alaposan a száraz babot, majd áztasd be hideg vízbe legalább 2 órára. Amikor a csülök már majdnem puha, add hozzá a leszűrt babot.
Amikor a bab már félig megfőtt, keverd hozzá a savanyú káposztát. Főzd további 30-40 percig, vagy amíg a hús és a bab teljesen megpuhul. Ízlés szerint még fűszerezheted sóval, borssal, vagy köménnyel.
Az elkészült csülkös babos káposzta tálalásakor kend meg tejföllel, és friss kenyérrel tálald. Jó étvágyat!
lalási javaslatok:
A csülkös babos káposzta bográcsban kiválóan párosítható friss, ropogós zöldségekkel, például retekkel és uborkával. Ezek a friss zöldségek frissességet és ropogós textúrát adnak az étel mellé.
Emellett egy tálka friss savanyúság, például ecetes uborka vagy savanyú káposzta is remek kiegészítője lehet az ételnek. Az ecetesség és a savanyúság frissességet és pikáns ízeket hozzáadnak az egyébként tápláló és ízletes fogáshoz.
Zöldségek | Savanyúság |
---|---|
Ropogós retek és uborka szeletek | Ecetes uborka és savanyú káposzta |
Piros paprika csíkok | Marokkói savanyúság |
Karikára vágott paradicsomok | Vegyes savanyúság |
Ezek a friss és savanykás ízek kiválóan kiegészítik a csülkös babos káposzta gazdag és fűszeres ízvilágát, így egy teljes és kiegyensúlyozott étkezést biztosítva.
Gyakran Ismételt Kérdések:
1. Hogyan tárolható a maradék csülkös babos káposzta?
A maradék csülkös babos káposzta hűtőszekrényben tárolható légmentesen lezárt edényben. Ajánlott minél hamarabb felhasználni, de akár 2-3 napig eltartható.
2. Hogyan lehet újra felmelegíteni a csülkös babos káposztát?
A káposzta újramelegítéséhez egyszerűen tegyük vissza egy lábasba vagy serpenyőbe, és melegítsük fel alacsony hőfokon. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet a szárazság elkerülése érdekében.