A 8 tojásos vizes piskóta recept egy klasszikus süteményrecept, amely egyszerű és könnyen elkészíthető. A piskóta szaftos, puha és könnyű, így ideális választás lehet bármilyen alkalomra.
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A 8 tojásos vizes piskóta elkészítése során fontos, hogy alaposan betartsuk a recept lépéseit, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
- Először válasszuk szét a tojásokat, és különítsük el a sárgáját a fehérjétől.
- A tojásfehérjét verd kemény habbá a csipet sóval.
- A tojássárgáját keverd habosra a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
- Adj hozzá 1 dl vizet a tojássárgájához, majd folyamatos keverés mellett add hozzá a lisztet és a sütőport.
- Végül óvatosan forgasd hozzá a keményre vert tojásfehérjét a masszához.
- Öntsd a tésztát előkészített sütőformába, majd süsd 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
- Hagyjad kihűlni, majd tálald.
Tálalás:
A 8 tojásos vizes piskóta tökéletesen passzol kávéhoz vagy teához, de önmagában is isteni finom. Szolgálhatod friss gyümölcsökkel vagy egy kis tejszínhabbal a tetején.
Tipp:
Ha szeretnéd még finomabbá tenni a piskótát, tedd hozzá a tésztához egy kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliát.
További Variációk és Ötletek
Az 8 tojásos vizes piskóta recept alapján számos variáció létezik, amelyekkel még egyedibbé teheted ezt a klasszikus süteményt.
Variáció | Ötlet |
---|---|
Citromos piskóta | Adj hozzá reszelt citromhéjat a tésztához és egy kis citromlével frissítsd fel az ízeket. |
Mogyorókrémes töltelék | Készíts egy könnyű mogyorókrémet a piskóta közé, hogy még gazdagabb és ízletesebb legyen. |
Kakaós változat | Adj hozzá kakaóport a tésztához és egy kis csokoládémázat a tetejére. |
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
1. Hogyan lehet tovább finomítani a piskóta ízét?
Variálhatsz az ízesítőkkel, mint például a citromhéj vagy a vanília, illetve különböző töltelékekkel.
2. Mennyi ideig tartható frissen a piskóta?
A legjobb, ha frissen fogyasztod, de légmentesen lezárva akár 2-3 napig is eltarthat a hűtőszekrényben.
3. Hogyan lehet megakadályozni, hogy a piskóta kiszáradjon?
Fontos, hogy légmentesen lezárva tárold, esetleg egy szelet alufóliával letakarva.