egyszerű teljes kiőrlésű kenyér recept

Az egyszerű teljes kiőrlésű kenyér receptje egy remek lehetőség arra, hogy otthon elkészítsd saját, friss és ízletes kenyeredet. A teljes kiőrlésű liszt használata nemcsak táplálóbbá teszi a kenyeret, hanem gazdagabbá is rostokban és tápanyagokban, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz.

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű liszt
  • 10 g só
  • 7 g szárított élesztő
  • 375 ml langyos víz

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

2. Egy másik tálban oldd fel a szárított élesztőt a langyos vízben. Hagyd állni néhány percig, amíg habos lesz a felszíne.

3. Öntsd a folyékony keveréket a lisztes keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát egyenletes állagúvá.

4. Fedd le a tésztát egy nedves konyharuhával, és hagyd pihenni egy órán keresztül, hogy megkétszerezze méretét.

5. Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

6. Miután megkelt a tészta, formáld meg kenyér alakúra, majd helyezd a tepsi közepére.

7. Vágj egy-két metszést a kenyér tetejére, majd helyezd be a sütőbe.

8. Süsd 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz a kenyér és kopogva üres hangot ad, ha alulról megkopogtatod.

Tipp:

Ha szeretnéd, hogy a kenyér még ropogósabb legyen, helyezz egy tál vizet a sütő aljára, hogy gőzt képezzen a sütés során.

Ezzel az egyszerű recepttel könnyedén elkészítheted saját teljes kiőrlésű kenyeredet, amely friss és tápláló. Kísérletezz az ízekkel és élvezd az otthoni sütés örömét!

Tárolás és Frissesség

Az elkészített teljes kiőrlésű kenyér frissességének megőrzése érdekében fontos megfelelően tárolni. Miután teljesen kihűlt, csomagold légmentesen egy vászonkendőbe vagy papírtörlőbe, majd helyezd egy zárt tárolóedénybe.

Az így tárolt kenyér akár 3-4 napig is friss marad, ha száraz és hűvös helyen tartod. Ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni, akár fagyaszd is le szeletekre vágva, és előmelegített sütőben melegen add vissza neki az eredeti állagát.

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

Kérdés Válasz
Hogyan lehet megállapítani, hogy a kenyér készre sült-e? A kenyér készre sülését tapintással és a kopogtatás hangjának alapján lehet megállapítani. Ha aranybarna és üres hangot ad, amikor alulról megkopogtatod, akkor készen van.
Miért fontos a langyos víz a szárított élesztő feloldásához? A langyos víz aktiválja az élesztőt, segítve a kenyértészta megkeltését és könnyebb formázhatóságát.
Mit tegyek, ha a kenyér túl kemény lett? Ha a kenyér túl kemény lett, valószínűleg túlságosan hosszú ideig sütötted, vagy túl magas hőfokon. Javasolt a sütési időt és hőfokot ellenőrizni a következő sütés során.
Szerző képe

Carl

Szólj hozzá!