Rakott tészta recept darált hússal

A rakott tészta recept darált hússal egy igazán klasszikus és ízletes fogás, amely számos háztartásban rendszeresen szerepel az étrendben. Ez a könnyen elkészíthető étel nemcsak laktató, de változatos összetevőinek köszönhetően mindenki számára kedvelt lehet.

Hozzávalók:

A rakott tészta elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • Tészta (pl. penne, spagetti vagy lasagne lapok)
  • Darált hús (marha vagy sertés)
  • Hagyma
  • Fokhagyma
  • Só, bors ízlés szerint
  • Olívaolaj
  • Paradicsomszósz
  • Tejföl
  • Reszelt sajt
  • Vaj vagy olaj a tál kikenéséhez

Elkészítés:

Először is hevítsd elő a sütőt 180 fokra. Közben főzd ki a tésztát sós vízben a csomagoláson feltüntetett útmutatás szerint. Ha elkészült, szűrd le és hagyd félre hűlni.

Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor már aranybarnára pirult, add hozzá a darált húst, és süsd addig, amíg teljesen átsül.

Ízesítsd sóval, borssal, majd öntsd hozzá a paradicsomszószt. Keverd össze alaposan, majd hagyd párolódni néhány percig.

Az elkészült húst keverd össze a főtt tésztával, majd tedd egy kiolajozott tálba. A tetejét kend meg tejföllel, majd szórd meg bőségesen reszelt sajttal.

Tedd be a sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt szép aranybarnára nem pirul. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit pihenni, majd tálald az asztalra.

Tálalás:

A rakott tésztát friss zöldsalátával vagy savanyúsággal tálalhatod. Egy kis friss petrezselyem vagy bazsalikom is remekül illik hozzá, hogy még ízletesebb legyen az étel.

Reméljük, hogy élvezni fogod ezt a finom rakott tészta receptet darált hússal!

Vegetáriánus alternatíva:

Azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek vagy egyszerűen csak szeretnék kipróbálni a húsmentes változatot, készíthetnek egy ízletes alternatívát a rakott tésztához.

Hozzávalók: Mennyiség:
Tészta (pl. penne, spagetti vagy lasagne lapok) 250 g
Cukkini 1 db
Gomba 200 g
Hagyma 1 db
Fokhagyma 2 gerezd
Olívaolaj 2 evőkanál
Paradicsomszósz 250 ml
Tejföl 150 ml
Reszelt sajt 100 g
Vaj vagy olaj a tál kikenéséhez

A vegetáriánus rakott tészta elkészítése hasonló lépésekből áll, mint a húsos változaté. A zöldségeket felkockázva, vagy szeletekre vágva pároljuk meg az olívaolajon, majd a paradicsomszószba keverjük. A főtt tésztát és a zöldség-ragu-t rétegezzük egy tálba, majd a tetejét kend meg tejföllel és reszelt sajttal, és süsd aranybarnára a sütőben.

Gyakran Ismételt Kérdések:

  • Mitől lesz igazán ízletes a vegetáriánus rakott tészta?
  • Hogyan lehet még gazdagabbá tenni a zöldséges ragut?
  • Milyen típusú sajtot érdemes használni a tészta tetejére?
Szerző képe

Carl

Szólj hozzá!